DE PRACHTIGE SPEELTUIN

Gleneagels, golfbaan

 

Eén van de beste spelers in de professionele golfhistorie, Lee Trevino, deed een bekende uitspraak over Gleneagles: “Als het in de hemel net zo mooi is hier, dan hoop ik dat ze nog wat ruimte over hebben om te golfen.”

Gleneagels, golfbaan

Toen in 1924 het Gleneagles Hotel voor het eerst haar deuren opende, werd dit prachtige landgoed in het hart van Schotland omschreven als de ‘Rivièra in de Hooglanden’.

Tegenwoordig is Gleneagles niet alleen één van 's werelds meest prestigieuze golflocaties, met drie kampioensgolfbanen – de King's, Queen's en PGA Centenary – het is een heerlijke recreatiegebied voor alle leeftijden. De attracties omvatten het luxe vijf-sterren hotel, een bekroonde spa en het enige restaurant in Schotland met twee Michelin-sterren.

Het Perthshire landgoed, gelegen op 344 hectare grond met een prachtig uitzicht op de heuvels van Ochil, werd in 2017voor het zesde achtereenvolgende jaar door de lezers van Ultratravel, de luxe-reisgids van de Telegraph, uitgeroepen tot beste golfresort ter wereld. Dit is een nooit eerder vertoonde prestatie. Het werd in de Golfer Travel Awards 2017 van Today ook voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het beste hotel/resort.

Gleneagles, Logo

EEN IDYLLISCH GOLFLANDSCHAP

De Gleneagles-golfbanen, hoewel niet aan zee gelegen, lijken op de oudere golfbanen in Schotland, aangezien ze zijn aangelegd op zand en grind dat ontstond toen ongeveer 15.000 jaar geleden de laatste ijslaag eindelijk smolt, waardoor lange heuvelruggen, afgevlakte heuvels en afgesloten holtes ontstonden. James Braid, één van de grote golfers, veranderde dit dramatische landschap in de King's en Queen's Courses, waarmee hij een idyllisch golflandschap creëerde.

De door Jack Nicklaus ontworpen PGA Centenary Course – hij noemde het “het mooiste perceel land in de wereld waar ik ooit mee mocht werken” – was de locatie voor de Ryder Cup 2014. Hier wordt ook de eerste gezamenlijke mannen- en vrouwenwedstrijd, het Europese Golf Team Kampioenschap gehouden in 2018, gevolgd door het grootste evenement in vrouwengolf, de Solheim Cup, in 2019.

Op het landgoed werken bijna 1000 mensen, waarbij training en ontwikkeling belangrijk is om te zorgen dat alle medewerkers begrijpen welke verantwoordelijkheid zij dragen om de nalatenschap van Gleneagles voor te zetten. Dit wordt weerspiegeld in een nieuw Greenkeeping Scholarship-programma, waarbij negen gelukkigen de kans krijgen om volledig gekwalificeerde greenkeepers te worden en ervoor te zorgen dat de kennis van de senior-greenkeepers wordt overgedragen naar de volgende generatie.

Gleneagles, Greenkeeper, Portret

DROMEN EN KANSEN

Scott Fenwick, manager golfbanen en landgoed, is het langst dienende personeelslid op Gleneagles. Hij kwam in juli 1980 als 16-jarige leerling-greenkeeper in dienst. Scott, wiens eerste taken bestonden uit het aanharken van bunkers en het leren omgaan met de grasmaaiers, leidt nu het 57-koppige greenkeepers- en tuindonderhoudsteam van Gleneagles.

“Ik droomde ervan professioneel golfer te worden, maar dat zat er niet in, en ik realiseerde me dat een carrière in greenkeeping een geweldige manier was om toch bij de sport betrokken te blijven”, zegt hij. “Door de jaren heen heeft greenkeeping mij de kans geboden om over de hele wereld te reizen, omdat het een beroep is dat heel veel verschillende mogelijkheden biedt.”

“Greenkeeping gaat niet alleen om het maaien van het gras – het is een complexe wetenschap en serieuze kunstvorm. Het prepareren van kampioenschapsbanen vraagt goede vaardigheden, kennis en een enorme aandacht voor details, om de stevige en snelle omstandigheden te creëren die de hedendaagse golfer verwacht. Het is hard werken, maar het loont ook om deel te mogen uitmaken van een groot team dat banen aflevert, die over de hele wereld worden gerespecteerd.”

Greenkeeping gaat niet alleen over het maaien van gras – het is een complexe wetenschap en een serieus vakwerk.
SCOTT FENWICK,
GLENEAGLES GOLF COURSES AND ESTATE MANAGER

“Gleneagles is trots op zijn leidende positie in golf en is altijd op zoek naar innovaties, de beste methodes en een eersteklas klantenservice, om onze gasten en leden een ongeëvenaarde ervaring te bieden.”

TECHNOLOGIE OP DE VOORGROND

“Een belangrijk onderdeel hiervan is het vinden van de juiste balans tussen de traditionele methoden voor greenkeeping, met gebruikmaking van de kennis en ervaring die we gedurende vele jaren hebben opgebouwd, en het ontwikkelen van de meest efficiënte werkmethoden met behulp van geavanceerde technologie.”

“De adoptie van hybride elektrische maaiers, satellietbegeleiding en telematica-machineparkbeheersystemen die ten dienste staan van grasverzorging, zoals aangeboden door John Deere via zijn dealernetwerk, betekent dat we ervoor kunnen zorgen dat Gleneagles de top blijft voor wat betreft golfbanen in Europa en de hele wereld.”

Gleneagels, golfbaan